De NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijs) wordt afgenomen voor het bepalen van het juiste niveau van voortgezet onderwijs. De NIO toets is een betrouwbaar en valide toets en wordt daarom veel ingezet als second opinion ter aanvulling van de Cito-eindtoets. Aan de hand van de uitslag van de NIO-toets kunnen scholen een meer onafhankelijk, objectief en concreet schooladvies geven.
Het verschil tussen de Cito Eindtoets en de NIO-toets is dat de Cito Eindtoets meet wat uw kind in 8 jaar onderwijs heeft geleerd (de feitelijke schoolprestaties) en de NIO-toets bepaalt wat uw kind ‘in huis heeft’ (de mogelijke schoolprestaties).
De NIO is vooral geschikt voor leerlingen in groep 8 en tevens voor leerlingen in klas 1, 2 of 3 van het voortgezet onderwijs.
Op scholen wordt de NIO toets vaak klassikaal afgenomen en voor de meeste leerlingen levert deze vorm van afname geen problemen op. Het resultaat in groepsverband is vrijwel altijd conform de verwachtingen.
Bij de afname van de NIO toets bij dyslectische kinderen is het niet toegestaan om hulpmiddelen of tijdverlenging toe te passen. Sommige dyslectische kinderen hebben echter wel baat bij speciaal aangepaste testmaterialen en formulieren. Het testboekje voor dyslectische kinderen is 125% vergroot en de antwoordformulieren zijn contrastrijker gedrukt dan de reguliere antwoordformulieren.
Is uw kind dyslectisch (of vermoeden van dyslexie), vraag dan altijd naar de aangepaste versie van de NIO-toets.
Tijdens de algemene vakanties die te vinden zijn op de jaarplanning van Oxford Academy worden er geen lessen aangeboden. Er wordt geen aanpassing aangebracht in de maandelijkse betaling, omdat de uitgebleven lessen gecompenseerd worden met andere maanden waarin in plaats van de gewoonlijke 4 weken, 5 weken les wordt gegeven.
Bijna alle leerlingen hebben wel eens moeite met een bepaald vak. Een klein steuntje in de rug is dan vaak genoeg om het verschil te maken in hun cijfers. Dat steuntje in de rug zijn wij.